Den kinesiske mafia

Lønningerne er stadig lave i Kina, hvilket betyder at man faktisk har råd til at have hushjælp, chauffører osv. Vi er så priviligerede at have en ayi (hushjælp). Ayi betyder egentlig tante på kinesisk, og hun hjælper med det, som man har behov for i dagligdagen eksempelvis rengøring, madlavning, indkøb, hundeluftning og børnepasning.

Vores ayi hedder Li. Hun er her et par dage om ugen, hvor hun gør rent, stryger tøj (ja selv Jens’ boksershorts og vores sengetøj bliver strøjet), og så laver hun mad. Hun er fantastisk og børnene er virkelig glade for hende. For at være ærlig ved jeg faktisk ikke, hvordan vi skal klare hverdagen uden hende, når vi kommer tilbage Danmark.

For et par uger siden blev jeg inviteret til cocktails hos en hollandsk kvinde sammen med andre internationale kvinder. De var ved at få deres bobler galt i halsen, da jeg fortalte, at vi betalte vores nye ayi 43 kr. i timen. Der eksisterer åbenbart et ayi-hieraki, hvilket betyder, at man ikke bare som newbie (mig) kan tage en ayi uden fra compounden, hvor vi bor, og give hende mere i løn end de andre ayis, der har været ansat hos familier i vores compound i mange år.  

En af de andre kvinder, som bor her, fortalte at hun for et par år siden ville have ny ayi. Hendes ayi var rigtig dygtig til at gøre rent, men hun kunne desværre ikke lave mad. Hun spurgte forskellige ayis, om de ville arbejde hos hende; men det ville de ikke, fordi det ville betyde, at hendes nuværende ayi ville stå uden job, hvilket de andre ayis ikke ville have på deres skuldre. Til sidst fandt hun en, som var en del af en anden kinesisk mafia-familie, og hun kom så til at arbejde for hende.  

Helt ærligt, 43 kr. i timen, jeg troede det var billigt! Men det er en helt anden verden her i Kina, og eftersom en værtsarbejder, der hvor Jens arbejder, får 25 kr. – griner min ayi sikkert hele vejen til banken.  

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s