Alopecia: når man ikke kan genkende sig selv

Til nytår da jeg trak i min fine glimmerkjole, lagde make-up og tog paryk på, sagde Nahla til mig: Jeg håber jeg bliver lige så smuk som dig mor, når jeg bliver voksen. 

Jeg har altid været glad for mit ansigt: store øjne, lille næse og tidligere flot hår. Min krop er en anden snak. Ligesom de fleste har jeg nok haft op- og nedture med min krop (bogstaveligt talt), men med alderen har jeg lært at fokusere på de ting, jeg godt kan lide. Siden digitalfotos kom og selfies blev en ting, har jeg været kæmpe fan af disse. Men efter jeg nu har mistet alt mit hår på kroppen, hader jeg close-up fotos af mit ansigt. Jeg hader, at man kan se at mine bryn er malede og jeg har eyeliner om øjnene. Jeg har altid opfattet mig selv (eller mit udseende) på en bestemt måde igennem hele mit liv og lige pludselig ændres mine følelser for mig selv. Jeg savner at føle mig som mig selv. Den der følelse af, at tage en kjole og føle sig ’lækker’ eller ’sexet’, det er lang tid siden jeg har haft den følelse.    

Forleden fik jeg en besked fra min fitness coach, hun skrev, at hun har en anden klient, der også har alopecia. Hun spurgte om jeg havde lyst til at komme i kontakt med hende. Det svarede jeg ja til, fordi jeg er en åben og nysgerrig person. Men efterfølgende da kontaktet var formidlet og jeg skrev beskeder men denne supersøde britiske pige, der også bor i Kina, fik jeg først sådan en følelse af, at vi jo ikke har noget til fælles. Hendes alopecia startede da hun var 13 år og udviklede sig fra små skaldede pletter til for 11 år siden, hvor hun mistede alt kropshår og det kom aldrig igen. Stakkels pige! Men på en eller anden måde kunne jeg slet ikke identificere mig med hende, da mit hår selvfølgelig kommer tilbage lige om lidt. Jeg har hele tiden stolet på at min krop vil stabilisere sig og håret derved begynde at gro. 

Senere fik jeg en klump i halsen, da det slog mig… Hvad nu hvis, at jeg om 11 år er hende og kan fortælle historien om, at mit hår aldrig kom igen. Det fik mig til at græde, sådan rigtig hulke. Jeg er tough, og jeg kan sagtens klare et helt til to år uden hår, sikkert også længere… Men jeg kan ikke forene mig med tanken om, at jeg aldrig vil få mit hår tilbage… mine bryn… mine vipper. 

For at være ærlig, så ved jeg ikke, hvordan jeg skal kunne identificere mig med at være fanget i denne krop uden hår. Når jeg tænker på fortiden er alle de indre fotos af mig med hår. Når jeg tænker på fremtiden, kan jeg ikke forestille mig selv sidde til en jobsamtale, holde en tale eller fejre kobberbryllup med min mand uden hår.     

Jeg ved godt, at for alle andre er jeg stadig den samme. Det siger folk hele tiden, hvilket jeg også sætter pris på. Og Nahla stadig synes, at jeg er smuk (selvom det nok skal vende, når hun bliver teenager). Men i mine egne øjne, er jeg ikke den samme. Heldigvis er der også mere positive historier, jeg håber bare, at jeg er en af dem. 

2 Comments

 1. Faster Jytte

  Hej Karina, det gør mig ondt at høre om, at du har Alopecia, og forstår hvor svært du må have det med det.
  Det er også sådan jeg har det efter mine kræftsygdomme jeg har skader efter dem så som dårlig hukommelse, leder efter ordene, lymfeødemer, føleforstyrrelser osv osv.
  Men er alligevel taknemmelig for at jeg overlevede trods alt.
  Men for dig der er så ung må det være svært at forlige sig med din sygdom som jeg egentlig aldrig har hørt om før.
  Jeg kan kun føle med dig og ønske at du måske igen får dit hår tilbage en dag og så sætte pris på dig selv som du er og at din dejlige familie elsker dig.
  Knus Jytte ❤️☀️

  Like

  1. Karina Green

   Tak for dine søde ord ❤️ Heldigvis er jeg jo ikke syg, som så. Det er jo bare kosmetisk, bare hår, men selvom er det stadig svært indimellem. Sikke en omgang du var igennem, men du gør det godt søde faster 🌟

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s